Stichting Kunst en Cultuur Zoeterwoude, nieuws februari 2019

Kunst is zo veelzijdig

Hundertwasser blijft spelen ook in deze nieuwsbrief een aankondiging van een tweede lezing alweer van Ellis Mensinga, dit keer in Leiden. Aanbeveling is eigenlijk niet nodig, maar toch. Ook veel muziek deze periode. Kunst is zo veelzijdig. Wij zijn alweer hard bezig met de Kunstroute 2019 straks in september. Het belooft heel mooi te worden als jullie weer massaal mee willen doen. We hebben tegen de tachtig bij ons bekende kunstenaars in ons dorp. Kom op laat je werk eens zien. Vraag onze hulp als je twijfelt. Toch nog een ander oproepje: misschien hebben we nog wat vrijwilligers nodig in september, meestal maar voor een eenmalig klusje, zoals een wijkje folders brengen. Reclame­borden plaatsen. Meestal kleine klusjes maar ze moeten wel op tijd gebeuren. Ik verwacht natuurlijk wel wat aanmeldingen hiervoor. Veel leesplezier met deze nieuwsbrief.

Wil van Leeuwen, voorzitter

 

Concerten ‘Vrienden van het Lied’

Op zaterdag 9 februari en zondag 31 maart organiseert de vereniging ‘Vrienden van het lied’ twee huiskamerconcerten. Op 9 februari spelen Ambroz Bajec-Lapajne (tenor) en Maurice Lammerts van Buuren (piano). Zij brengen een programma: ‘Aurora Borealis’ met Scandinavische liederen. Het huiskamerconcert start om 20.15 uur.

Zondag 31 maart om 15.00 uur: een concert met het Nije Trio. Bestaande uit Mijke Sekhuis, sopraan, Hanka Clout, klarinet, Vaughan Schlepp, piano. Zij brengen een programma, getiteld: ‘Heimat, heimwee en hartzeer’, met liederen van o.a. Schubert, Mozart, Spohr. De concerten vinden plaats op Hoge Rijndijk 121, Zoeterwoude-Rijndijk.

De toegang is € 17,50 en € 5,- voor mensen onder de 27 jaar. Leden van de vereniging vrienden van het lied kunnen gratis naar binnen. Bent u van plan te komen? Wilt u zich dan opgeven bij de gastvrouw M.L. Boumeester, tel. 071-589 04 17.

 

Kunstwerk van de maand februari

U heeft hem wellicht al zien staan. Het Kunst(werk) van de maand februari is al te zien in het raam bij Van Gent in de Dorpsstraat. Dit keer het werk, ‘Dansen op de vulkaan’, van Martine de Munnik. “Mijn hele leven heb ik getekend en meerdere cursussen gedaan. In 2005 ben ik bij ‘De Kameleon’ begonnen met schilderen, eerst met acryl, maar tegenwoordig alleen met olieverf. Met veel plezier volg ik daar portret- en algemene schilderlessen. “Dit schilderij is en beetje afwijkend: het is gemaakt naar een foto van mijn ouders met familie, vóór de Gevangen­­­poort in Den Haag, in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Al schilderend hield ik me steeds meer bezig met de personen op de foto: een tante die in het verzet zou gaan, een minder aardige tante (waarom was ze zo geworden?). En de vrolijkheid die van ze af straalde: niets wisten ze nog van de nabije toekomst! martinedemunnik@gmail.com

 

Friedensreich Hundertwasser, lezing door Ellis Mensinga

Ellis Mensinga neemt je mee op reis naar het bijzondere leven en de artistieke werken van Friedens­reich Hundertwasser. Ellis was vele jaren conservator Volkenkunde bij het Museon en gastconservator bij tal van andere musea. Daarnaast is ze kunstenaar, schrijver, trouwambtenaar en klankbrenger. Als groot liefhebber van Hundert­wasser bezocht Ellis meer dan 25 van zijn bouw­werken. Tijdens haar presentatie laat ze hier voorbeelden van zien en vertelt ze over de bijzondere ontwikkelingen in zijn leven.

De lezing vind vrijdagavond 8 februari plaats van 19.30 -22.00 uur bij de Nieuwe Energie, 3e Binnenvestgracht 23 in Leiden. Kosten: 10 euro per kaartje waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het Hundertwassergebouw op Swetterhage. Reserveringen via: sandra.larsen@gemiva-svg.nl

 

Nieuwe kindercursus bij ‘de Kameleon’

Op maandag 4 maart start een nieuwe schildercursus voor kinderen bij de Kameleon. Docente Catharina van der Raadt begeleidt de groep en laat de kinderen weer vrolijke opdrachten doen. Kinderen die in de groepen 5 t/m 8 zitten van de basisschool kunnen zich inschrijven. Er zijn maximaal 10 plekken vrij en de cursus gaat door bij 7 inschrijvingen. Inschrijven kan bij Martine de Munnik; martinedemunnik@gmail.com

 

Noteer alvast in uw agenda

26 mei 2019: Swetterhage organiseert een benefietdag ten bate van het Hundertwassergebouw. Interesse om een bijdrage te leveren? Meld je aan via sandra.larsen@gemiva-svg.nl

Ook in 2019 ‘Kunstwerk van de maand’ bij Van Gent

U kent natuurlijk onze befaamd “kunstwerk van de maand”. Elke maand weer prijkt ‘ie trots in de etalage bij Jan van Gent, midden in het centrum van ons dorp. Ook hier krijgen kunstenaars een podium.

 

Vele voorbijgangers blijven er even voor stilstaan. De gastvrijheid van Jan geldt ook weer voor  volgend jaar. We kunnen u niet vertellen hoe dankbaar wij daarvoor zijn. En u kunt steeds genieten van de uitverkoren kunstenaars. Zo blijft de stichting permanent in beeld.